Helló, Szépség! blog

Mit jelentenek a számok a hajfestékek dobozán?

2016. május 04. - HSZKriszti

img_3984.jpg

A L'Oréal hajfestési ágazata egészen 1910-ig nyúlik vissza, amikor is Eugene Schueller megalapította a Hajra Ártalmatlan Francia Hajfesték Rt.-t. Nem vicc, ez volt a neve. :) Hogy miért? Azért, mert akkoriban még nagyon-nagyon gyerekcipőben járt a hajfestés és szó szerint minden egyes hajszínváltás kísérletezés volt. Ugyanis, ha nem az előírt ideig volt a hajon a festék, hanem akár 1 perccel tovább, vagy kicsivel több festék került fel, akkor már zöld lett a végeredmény! Az első hajszínező 1952-ben látott napvilágot. 

hajfestok.jpg

A hajszál egy bonyolult szerkezet, nem is hinnéd, mennyi része van és több életszakasza. Ami látszódik a hajból, az már egy élettelen rész. Ezért nagyon fontos, hogy ha probléma adódik a hajaddal, akkor először is belülről kell elkezdened táplálni, vagyis nem elég, ha hajbalzsamot teszel rá, hanem meg kell próbálni úgy étkezni, hogy minél több vitamin jusson a szervezetedbe. Azonban a hajhullás természetes folyamat. Egy hajszál aktív élettartama olyan 6-7 év, ezalatt váltakozik a növekedési és a pihenési fázis, majd kihullik.

Nézzük, hogy néz ki egy darab hajszál. Képzelj el egy cserepes tetőt, ahogy a cserepek fedik egymást. A hajszálon is vannak ilyen "cserepek", kutikuláknak hívják. Ezek védenek a külső káros behatások ellen. Ha vizes a hajad, akkor ezek felemelkednek, így ilyenkor könnyen bejut pl. az UV sugárzás is! A hajfesték is így jut be és változtatja meg a haj pigmentjeinek színét. 

Na, a rövid tudományos írás után, most nézzük a számokat. A legfontosabb, hogy az alap hajszíneket egy 10-es skálán osztották be a tudósok. 1-10-ig világosodik a skála, tehát a természetes hajad fekete, akkor a te hajszíned 1-es számú. Ha nagyon világosbarna a hajad, akkor a közepéhez lehetsz közel, vagyis az 5-ös számhoz. Jó tudni, hogy a saját hajszíned milyen számú, érdemes megkérdezni egy fodrászt. Ugyanis ez a szám az első a hajfestékek dobozán. Ha 5-ös vagy és veszel egy 304-es számú festéket, akkor a végeredmény nagyon sötét lesz, hiába mosolyog a képen egy világosbarna hajú modell. 

A többi szám árnyalatot jelent. Erről van egy képem, de le is írom. Hideg árnyalatok: 1 - hamvas (kék), 2 - irizáló (opál). Meleg árnyalatok: 3 - arany (sárga), 4 - réz (narancs), 5 - mahagóni (narancs-vörös), 6 - vörös (piros). 

hajszinek.png

szamokszinek.png


Remélem így már minden világos, és a következő hajfesték vásárlásakor tudatosan választasz majd festéket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://helloszepseg.blog.hu/api/trackback/id/tr598715344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása