Helló, Szépség! blog

5 + 1 dolog, amit nem tudtál az argánolajról!

2017. március 19. - Debreczeni Krisztina

argankis.jpg

Nemrégiben látott napvilágot az a hír, miszerint a marokkói kormány több, mint 200 ezer hektárnyi argánfa ültetését tűzte ki célul. Mi sem bizonyítja jobban az argánolaj töretlen előretörését a kozmetikai piacon, minthogy az egyre növekvő kereslet miatt az őshaza ilyen komoly figyelmet fordít újabban a növényre. 

1. Az argánfa az élet fája!

Az argánfa (Argania Spinosa) szinte kizárólag Marokkó dél-nyugati részén őshonos. Az ott vasfának vagy éppen életfának nevezett növény önmagában is csodaszámba megy, hiszen olyan körülmények között nő akár 7 méter magasra is, ahol más növények életképtelenek. Mindezt az akár 5 méteres mélységbe is lenyúló gyökérzete és meglepően alacsony vízszükséglete teszi lehetővé: míg a magasabb vízigényű gyümölcsök termesztéséhez körülbelül 10-12 köbméter víz szükséges egy évben, addig az argánfa akár 200 literrel is vígan növekszik.

2. Az argándiót kecskékkel szüretelik!

Az argándiót egyrészt kézi erővel gyűjtik be a fákról igen nehézkesen, lévén, hogy a fák több méter magasra nőnek! A gépek helyett a termést a legkönnyebben a híres famászó kecskék segítségével lehet leszüretelni, akik akár tíz méteres magasságból is lelegelik kedvenc csemegéjüket, az argándiót, amelynek magját kiköpködik.

3. Az argánolaj ehető!

Sokan csak a kozmetikai tégelyekből ismerik az argánolajat, pedig őshazájában komoly szerepet játszik a konyhában is. Főként az olivaolaj helyett használják magas hőmérsékleten való sütéshez, főzéshez, mivel sokkal stabilabban viselkedik mediterrán rokonánál. Jellegzetes illata és íze miatt kedvelt édesség alapanyag, a híres mézes marokkói csokoládé legfontosabb alapanyaga.

4. Az argánolajjal gyógyulhatsz is!

Szintén az afrikai hagyományokra épül az argánolaj egészségügyi felhasználása. A marokkói berberek évszázadok óta ezzel kezelik a bárányhimlős kiütéseket, illetve rendszeres fogyasztásával jótékonyan befolyásolható a koleszterinszint is. A diabéteszes és ízületi gyulladással küzdők is illesszék be az étrendjükbe ezt a csodálatos olajat, hiszen segít a betegségük kordában tartásában. Külsődlegesen használva pedig, gazdag E-vitamin tartalma az ekcéma, a pikkelysömör és a legkülönbözőbb bőrbetegségek kezelésére is alkalmassá teszi.

5. Újjáépíti a töredezett, fénytelen hajkoronát!

Talán a leggyakrabban hajápolásra használják a folyékony aranynak is nevezett argánolajat. Egyszerűen felkenhetjük natúr változatát a hajszálakra, még lemosni sem kell, vagy argánolajjal készült samponokkal és balzsamokkal kényeztethetjük a kiszáradt, töredezett hajszálakat. Magas hidratáló hatásának köszönhetően táplálja a töredezett hajat és enyhíti a száraz fejbőr viszketését.

+1. Az argánolaj az egyik legnépszerűbb kozmetikai alapanyag!

Való igaz, hogy az argánolaj az egyik legnépszerűbb kozmetikai alapanyaggá vált. Hatását főként a natúrkozmetikumokban képes kifejteni leginkább, amelyek nem szennyezik parabénekkel, kőolajszármazékokkal, mesterséges habzó- és illatanyagokkal, műanyag mikrogyöngyökkel és egyéb kémiai vegyületekkel ezt a tiszta, értékes összetevőt. Az elmúlt évben Marokkóban az argánpiac teljes forgalma elérte 6.5 millió dollárt és ezzel a turizmus mellett az ország egyik fő bevételi forrásává vált.

A bejegyzés trackback címe:

https://helloszepseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3312245292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása